Geitenmelksector

Melkgeitenhouders

De geitenhouderij in Nederland heeft medio jaren 80 een eerste stap gemaakt op weg naar professionalisering. Vanaf 1986 wordt er bij een langzaam, maar gestaag groeiend aantal melkgeitenhouders verse geitenmelk ingezameld voor verdere verwerking tot zuivelproducten. Na enkele ups en downs tekent zich de laatste jaren een voortgaande hoogwaardige markt- en productontwikkeling af. Om deze ontwikkeling naar de toekomst verder te borgen, blijven voortdurend vernieuwingen noodzakelijk.

De Nederlandse melkgeit is één van de meest efficiënte melkproducenten ter wereld. In het algemeen worden in Nederland witte geiten van het ras Saanen gemolken. Het gemiddelde productieniveau van de Nederlandse melkgeiten stijgt als gevolg van goede erfelijke aanleg en een prima management nog jaarlijks. De sector bestaat uit circa 365 moderne melkgeitenbedrijven met een productie van jaarlijks zo’n 220 miljoen kilogram geitenmelk.

Nederlandse geitenzuivel wordt natuurlijk in Nederland verkocht, maar ook in Europa en wereldwijd is er grote belangstelling voor de Nederlandse geitenzuivel in haar diverse varianten.

Geitenmelk

Geitenmelk wordt al van oudsher gebruikt als voedingsmiddel. Het is smakelijk, gezond en licht verteerbaar. Het vetgehalte ligt momenteel gemiddeld op ongeveer 4,1% en het eiwitgehalte op 3,4%. Het vetgehalte in de verse geitenmelk ligt daarmee lager dan in koemelk.
De voedingseigenschappen zijn hoog: zo is geitenmelk een belangrijke bron van hoogwaardig eiwit (het bevat alle essentiële aminozuren), calcium, vitamine A en B2.

De kleur van geitenmelk

Geitenmelk, -kaas en -boter zijn heel erg wit (bleek) van kleur. Dit wordt veroorzaakt door het ontbreken van caroteen (pro-vitamine A) in het melkvet van geitenmelk. Caroteen uit de plantaardige voedermiddelen (gras, maïs ed.) heeft een oranje-gele kleur, waaraan kaas en boter gemaakt van koemelk de gele kleur danken (vgl. graskaas in mei). De geit zet in tegenstelling tot de koe het caroteen om in het kleurloze vitamine A, waardoor geitenmelk veel witter is. Geitenmelk is een belangrijke bron voor vitamine A.

Koemelkallergie

In geitenmelk zit minder vet en eiwit dan in koemelk (resp. 4,1% en 3,4%), en de verdeling van het vet over de melk is wat fijner. Onder andere het verschil in vetzuursamenstelling zorgt voor de karakteristieke smaak van geitenmelk en geitenmelkproducten. Ook de verdeling van het eiwit over de melk en de samenstelling van het eiwit verschilt van koemelk. Die samenstelling zorgt ervoor dat mensen die gevoelig zijn voor koemelk soms wel geitenmelk kunnen verdragen. Maar er  bestaat ook intolerantie voor geitenmelk of zelfs voor beide soorten melk. Bij een medisch vastgestelde koemelkallergie is geitenmelk ook geen alternatief. Mensen die niet allergisch zijn, maar wel moeite hebben met de vertering van koemelk, ervaren geitenmelk vaak wel goed. Over het geheel gezien is geitenmelk voor de meeste mensen lichter verteerbaar dan koemelk. Hier is echter nog geen sterk wetenschappelijk bewijs voor.

Duurzame Geitenzuivelketen

De LTO-Vakgroep Melkgeitenhouderij en de NGZO werken nauw samen op het gebied van duurzaamheid en diergezondheid. In gezamenlijkheid is de Uitvoeringsagenda Duurzame Geitenzuivelketen ontwikkeld.